Från tysk bilverkstad till IT-konsult – ”älskar att träffa kunder”

Marcel Zingel - från tysk bilverkstad till IT-konsult

Marcel Zingel pluggar civilekonomprogrammet med internationell inriktning på heltid och jobbar samtidigt som IT-konsult på TeamNorr.
– Jag trivs jättebra. I och med att jag även pluggar är det viktigt för mig med en flexibel arbetsgivare – och det är verkligen TeamNorr, säger Marcel.

Marcel är 21 år och kommer från Tyskland, från Bottrop i närheten av Düsseldorf. Han flyttade till Umeå i augusti 2020 och har sedan dess lärt sig bra svenska.

– Jag förstår svenska helt perfekt, men om det är ett viktigt kundmöte vill jag gärna svara på engelska för att vara säker på att det inte blir några missförstånd, säger han.

Marcel är anställd som IT-konsult på TeamNorr och jobbar direkt mot kunderna med både supportfrågor och olika IT-projekt.

– Jag gillar verkligen att träffa folk personligen och reser ofta mellan TeamNorrs kontor, samtidigt som jag bygger ett bra nätverk med kunderna. Vi kan så klart hjälpa en kund remote, men om jag får välja så åker jag ut till kunden. Man får se ansiktsuttryck och får en bättre connection, säger Marcel och fortsätter:

– En annan fördel med att åka ut till kunden är att man enklare kan visa vad som är fel på datorn – det är svårt om man bara hörs via telefon eller Teams.

Marcel menar att han har tre olika liv: sitt tyska, sitt svenska – och sitt amerikanska. Som 18-åring fick han nämligen ett statligt stipendium för att åka som tysk ambassadör till USA och plugga.

– Att åka till USA fanns på min bucket list. Jag har alltid velat göra något mer av mitt liv, något annorlunda, säger han.

Väl tillbaka i Tyskland fick han sitt första ”riktiga” jobb, som systemadministratör på en bilverkstad.

– Det innebar att jag ansvarade för hela deras it-miljö, vilket är rätt annorlunda jämfört med hur vi jobbar på TeamNorr. Hos oss är vi ett team med specialistkunskaper som bildar en komplett IT-avdelning för våra kunder. Eftersom vi kollegor har olika kompetenser så kan vi stötta varandra bra och det är skönt.

Han vill hela tiden utvecklas och menar att en av de viktigaste sakerna han lärde sig när han åkte till USA var att man måste våga kliva utanför sin bekvämlighetszon.

– Fundera inte, utan bara gör det! Det var ett stort steg för mig att söka jobb på TeamNorr, för jag var orolig över att ringa kunder och prata dålig svenska. Men jag har aldrig ångrat att jag sökte. Jag trivs och har alltid känt mig välkommen och förstådd. Vi kan fixa allt som ett team i och med att vi har många experter att vända oss till – det känns tryggt.

Han menar att en bra arbetsgivare är någon som han kan utvecklas med, någon som är flexibel och som lyssnar och tar honom på allvar.

– TeamNorr är definitivt en sådan arbetsgivare – annars skulle jag inte jobba här, säger Marcel och skrattar.