Älskar att lösa problem – förvandlas till IT-superhjälte

Robin Johansson på TeamNorr älskar att träffa kunder och lösa deras problem.

– Jag känner aldrig att det är tråkigt att åka på jobbet, säger han.

När Robin kommer till sitt jobb som IT-konsult på TeamNorr i Umeå kollar han genast om det kommit in några ärenden under kvällen och natten. Därefter ägnas dagen åt att ta hand om TeamsNorrs datacenter, beställa material och hjälpa kunder med datorproblem via fjärrstyrning eller fysiska besök. Bland mycket annat.

– När jag kommer till jobbet vet jag aldrig om jag blir inne på kontoret hela dagen eller om jag hamnar i Skellefteå eller Lycksele, säger han och skrattar.

Han har jobbat på TeamNorr i fem år och har sina specialistkunskaper i nätverk och servrar. Kort och gott beskriver han sig själv som en IT-vaktmästare.

– Man får ofta känna sig som en räddare i nöden. En kundkontakt kan börja med att kunden nästan gråter och skriker för att servern har packat ihop eller att något har försvunnit, men efter att man har löst deras problem är de överlyckliga. Haha, man känner sig som en IT-superhjälte, säger Robin Johansson och tillägger:

– Det är helt klart det roligaste med jobbet – att lösa problem och göra kunderna nöjda och glada – i kombination med att träffa folk. Det är en toppendag på jobbet!

Han har ett litet barn hemma och två hundar, vilket gör att han uppskattar att jobbet är fritt. Det är okej att jobba hemifrån om man vill och för TeamNorr går det bra om någon behöver smita hem tidigare ibland – tiden kan alltid tas igen vid ett annat tillfälle.

– Att ha möjligheten att jobba hemma är en del i att få mitt liv att fungera med hundar och barn. De kräver sin tid, så jag är väldigt glad över att ha en flexibel arbetsgivare, säger Robin Johansson.

Han fortsätter:

– TeamNorr har sunda värderingar och det händer mycket – vi är inne i en expansiv fas. Och det är aldrig långt till beslut. Om man kommer på en idé så kan man fullfölja den – man presenterar sin idé och pang så är den verklighet!

Robin är även radioamatör och pysslar med gamla radioapparater och antenner på fritiden. Något han också tävlar i.

Hur tävlar man som radioamatör?

– Jag tävlar oftast i lag och det finns en mängd olika tävlingar. Det kan vara att på en utsatt tid, till exempel 48 timmar, tävla om att få kontakt med så många olika personer runt om i världen som möjligt via radio. Kommer du i kontakt med någon på en ö som i vanliga fall inte är bebodd så får man höga poäng till exempel. Det är ett väldigt invecklat poängsystem, men det är himla kul!

Han menar att gänget på TeamNorr är måna om varandra och att han alltid upplever att han får hjälp.

– Vare sig jag står inför ett jättekomplicerat dataproblem eller behöver hjälp med att bära ut skräp så hjälps vi åt, man får alltid stöd, säger Robin.

Robin upplever att han ständigt utvecklas i sitt jobb. Ingen dag är den andra lik och det dyker ofta upp ett problem han aldrig stött på tidigare.

– Det är en ständig förändring i branschen, vilket ställer höga krav på kontinuerlig utbildning. Av den anledningen består vissa dagar av att uppdatera sig och läsa in sig på saker. Man får alltid lära sig något nytt.

Utöver kollegorna på TeamNorr känner Robin att även kunder blir hans kollegor.

– Det blir naturligt att man känner sig som en del av kundernas företag också. TeamNorr fungerar som deras IT-avdelning, men jag är kontaktytan. Det ger mig ett stort kontaktnät, som växer varje dag.

Om han ska sammanfatta sina fem år på TeamNorr så säger Robin så här:

– Att jag aldrig har haft en dag då det känts tråkigt att åka på jobbet. Det har aldrig hänt på TeamNorr.