Enklare vardag med hjälp av molnetMicrosoft Azure är en växande samling molntjänster som används av företag i varierande storlek för att skapa, distribuera och hantera program via ett molnbaserat nätverk. Rasmus Olofsson på TeamNorr har genomgått en utbildning som ger honom ett certifikat för att på ett säkert sätt hantera tjänsten.

 

Rasmus Olofsson arbetar som IT-konsult på Teamnorr och fick möjligheten att genomföra en utbildning som ger honom ett certifikat för att installera Microsoft Azure. Även om certifikatet inte är ett måste så beskriver Rasmus utbildningen som en garanti till att installationen får en kvalitetsstämpel.

– Företag som är intresserade och drivande i sin digitalisering får en trygghet i att de kan bolla tankar och idéer med någon som har en utbildning inom tjänsten, säger han.


Utbildningen pågår under en vecka i Microsofts lokaler i Kista och avslutas med ett examineringsprov.

 

Fördelarna med molntjänster är många men framförallt är det tillgängligheten som lockar mest.
Den största fördelen med Azure är enligt Rasmus upp- och nedskalningsmöjligheterna som enkelt hjälper företag att öka serverkapaciteten vid en snabb tillväxt.

– Företagens tillväxt ska inte begränsas av dåliga servrar, samtidigt vill man inte betala extra för serverutrymmet som inte används. Genom Azure så krävs endast några snabba justeringar och en omstart så har du en bättre maskin som klarar av företagets tillväxt. Sedan betalar du endast för utrymmet som faktiskt används.


Förenklat kan man beskriva molnet som en server som arbetar över internet istället för lokalt via din dator. Så länge du har en internetuppkoppling så har du tillgång till din server.


Det finns många fördelar med en Azure. Till exempel kan du distribuera en Windows- eller Linuxavbildning, skapa webb- och mobilappar för valfri plattform och datalagring utan att någon hårdvara behövs.


Vid installation av Microsoft Azure så kontrolleras det att servrarna fungerar som de ska och även att en fungerande backup finns.

– Allt handlar egentligen om backup. Vi ser till att serverns backup fungerar, samt undersöker när det sist gjordes en backup. Det kommer alltid att finnas risker när man jobbar med detta, men det blir knappast fler risker med en molntjänst än utan. Snarare tvärtom. Man brukar oftast ha en bra översikt på sina servrar, med genom Azure har man alltid en bättre översikt, berättar Rasmus Olofsson


Kostnaderna för tjänsten är helt beroende över hur mycket man använder dem. Man kan exempelvis välja att inte ha igång programmet under helger och nätter om det känns överflödigt, då halveras kostnaderna för maskinerna, säger Rasmus Olofsson.

 

Framtiden ligger på molnet

Allt fler företag väljer att lyfta upp sin data till molnet för att göra den mer lättillgänglig. Rasmus menar även att priserna för molntjänster är betydligt lägre nu än vad de var för några år sedan. Vissa har varit oroliga över var datan hamnar när man lägger upp den på molnet, men Microsoft säger tydligt att det är användaren som äger datan, inte Microsoft.