loader image

Snabb IT-support viktigt för MAF: ”Underlättar väldigt”

”Det är roligt med företag som uppskattar och förstår nyttan med IT, då uppskattar de också att få hjälp snabbt”, säger Fredrik Hjelte på TeamNorr. Här tillsammans med Peter Häggmark, vd MAF Arkitektkontor, och Leif Lundström, byggnadsingenjör, MAF Arkitektkontor.

Med viktiga deadlines och stora projekt är fungerande IT avgörande för MAF Arkitektkontor. TeamNorr IT-Partner har helhetsansvar för deras IT-miljö. ”Vi får alltid snabb hjälp”, säger Leif Lundström på MAF.

I det gamla Riksbankenhuset på Storgatan i Luleå huserar Sveriges näst äldsta arkitektkontor. Sedan 1939 har MAF Arkitektkontor skapat bostäder, byggnader och miljöer runt om i landet. I dag har de kontor i Luleå, Piteå, Umeå och Stockholm, med totalt ett 60-tal anställda som dagligen jobbar med tunga filer mot viktiga deadlines. Där är IT ett avgörande verktyg.

– Funkar inte vår IT så funkar det inte att jobba, säger Leif Lundström, byggnadsingenjör.

Han är ansvarig för all kontakt gällande IT hos MAF, som anlitar TeamNorr för allt från support till inköp av datorer.

– Är det bekymmer ringer jag till TeamNorr. Vi får alltid snabb hjälp vilket funkar väldigt bra för oss.

Vad betyder fungerande IT för er?
– Det är ju i princip livlinan. Blir det en massa störningar är det svårt att hålla vissa tider och det ställer till det i vårt arbete. Vissa grejer kan jag lösa själv, men ibland känner jag att jag inte har tid. Då ringer jag Fredrik på TeamNorr. Vi har en mångårig relation och han kan vår miljö, det är en stor fördel, säger Leif Lundström och fortsätter:

– Jag behöver inte förklara utan han vet allt eftersom vi har en lång historia ihop. Det blir en kort startsträcka vilket underlättar mycket. Fredrik vet också vilken IT-nivå jag ligger på och hur han ska prata till mig.

”Är det bekymmer ringer jag till TeamNorr. Vi får alltid snabb hjälp vilket funkar väldigt bra för oss”, säger Leif Lundström, byggnadsingenjör på MAF Arkitektkontor.

IT-konsulten Fredrik Hjälte på TeamNorr är MAF:s huvudkontakt och han har full koll på både systemen och IT-utrustningen på arkitektkontoret.

– Det är ett samarbete som har funkat bra i alla år. Vi fokuserar väldigt mycket på att ha hög tillgänglighet för alla våra kunder. Det är roligt med företag som uppskattar och förstår nyttan med IT, då uppskattar de också att få hjälp snabbt, säger Fredrik Hjelte.

”Vi jobbar både med hängslen och livrem med backup, både molnbackup och serverbackup. Det är viktigt med hög säkerhet”, säger Fredrik Hjelte, IT-konsult på TeamNorr. Här tillsammans med Peter Häggmark, vd MAF Arkitektkontor, och Håkan Olovsson, säljare TeamNorr.

TeamNorr har ett helhetsansvar för både skrivare och IT-miljön. På så sätt kan de snabbt lokalisera ett problem och hitta lösningen, oavsett var problemet finns.

– Det fungerar bra, för skrivare och IT går ofta in i varandra. Det underlättar när det är ett problem som jag själv inte kan definiera, jag vet vem jag ska ringa och behöver bara ha en kontakt. Tidigare har jag behövt ta hit flera från olika företag för att lösa ett problem, säger Leif Lundström.

MAF köper även sin hårdvara som datorer, skärmar och tillbehör via TeamNorr, som också installerar allt.

– Jag behöver bara säga vad jag vill ha. Jag slipper beställa, hämta ut och skicka efter någon som ska installera. Sen får jag också råd av de som har koll på vår miljö, de ser till att det blir rätt modeller.

Vad betyder det att ni alltid kan få tag på TeamNorr?
– Det underlättar väldigt. Ofta när jag ringer är det någon hos oss som har problem, och man vill inte behöva sitta still utan att kunna jobba. Vi har tidsplaner vi måste hålla och att få avbrott i arbetet på grund av tekniska problem är något vi vill undvika in i det sista. Sen varierar IT-nivån här hos oss, vissa är mer intresserade av skapandet och man vill bara att allt ska funka. Då är det viktigt med hjälp snabbt, säger Leif Lundström.

KOLL PÅ IT

TeamNorr är helhetsleverantör och erbjuder allt som behövs för en effektiv och trygg IT till fast pris. TeamNorr tar ansvar för helheten för att göra vardagen enklare och smidigare för både företag och medarbetare. Som kund får man hjälp av en och samma leverantör och TeamNorrs IT-konsulter är nära till hands när man behöver snabb hjälp.

Läs mer om TeamNorrs helhetslösningar 

”Vi har haft en bra dialog med alla hos MAF, och det är en lång affärsrelation som vi har byggt vidare på och som jag tror att båda parter trivs med”, säger Håkan Olovsson, säljare på TeamNorr.

OM TEAMNORR IT-PARTNER AB

 

TeamNorr startade 2014 i Umeå och utvidgades kort efter med ett kontor i Örnsköldsvik. I slutet av 2019 öppnades ett kontor i Luleå och i år ett i Piteå och nyligen ett i Skellefteå. Företaget närmar sig nu 30 medarbetare på sina fem kontor i Norrland.

TeamNorr erbjuder helhetslösningar inom IT för att företag i Norrland ska ha en bra dag på jobbet. Företaget levererar alla produkter och tjänster ett företag behöver till en fast månadskostnad. Eftersom TeamNorr tar ansvar för helheten blir vardagen enklare och smidigare för företag och medarbetare. Som kund får du hjälp av en och samma leverantör och TeamNorr gör snabbt felsökningar vid eventuella problem.

Här kan du läsa mer om TeamNorrs IT-tjänster

 

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

  1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
  2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
  3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
  4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
  5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
  6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
  7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr