loader image

Så undviker du de vanligaste IT-problemen

Jessica Bos är konsultchef på TeamNorr

IT-konsulten Fredrik Hjälte hjälper Malin Sundqvist på Svenska Norrbygg med hennes dator.

Teknikstrul kan vara irriterande och kosta både tid och pengar för företagen. TeamNorr  avslöjar de vanligaste IT-problemen och hur du kan undvika dem. ”Vi vill att företagen ska kunna fokusera på sin egen verksamhet istället för att ägna tid åt IT-problem”, säger Håkan Olovsson på TeamNorr.

Ett felmeddelande blinkar på skrivaren och inga papper kommer ut, scannern vägrar skicka vidare bilderna till datorn och plötsligt har du tappat åtkomsten till nätverket. Många kan känna igen sig i dessa frustrerande scenarion, som är några av de absolut vanligaste IT-problemen bland företagen här i Norrland, enligt kollegorna på TeamNorr. 

– Om man har problem med utskrift eller scanning är det oftast inte maskinen i sig som är orsaken. Fyra av fem problem är inte maskinrelaterade, utan nätverks- eller serverrelaterade. Det kan också vara någon inställning eller att pappret ligger fel i magasinet, säger Jonas Granberg, IT-konsult.

Jonas Granberg, IT-Konsult, Håkan Olovsson, säljare, Fredrik Hjälte, IT-konsult och Jens Eriksson, digital coach, jobbar alla på TeamNorr i Luleå och Piteå. Saknas på bilden gör IT-konsulten Martin Magnusson.

TeamNorr, med kontor i Luleå, Piteå, Umeå och Örnsköldsvik fungerar som en inhyrd IT-avdelning för företag med alltifrån en till flera hundra anställda. De erbjuder support och service men även inköp av produkter.

– Det är ofta svårt för kunden att avgöra var det inte fungerar, om det är skrivaren, datorn, nätverket eller servern det är fel på. Men oss kan kunden kontakta oavsett om det är ett hårdvaruproblem eller ett problem i IT-miljön. Vi har kompetens inom båda världarna, säger Håkan Olovsson, säljare.

Ett annat område som TeamNorr är experter på är webbmöten, ett behov som ökat den senaste tiden i och med coronapandemin.

– Många har upptäckt att de inte har rätt grejer och kontaktat oss för en uppgradering, säger Jonas Granberg.

Ett vanligt problem vid möten online är ljudet, särskilt när mötet ska kopplas upp mot större skärmar med flera deltagare.

– Det är ganska vanligt att man har för dåliga headset och mikrofoner. Eller att man behöver en utbildningsinsats för att använda grejerna rätt och kunna starta upp ett möte snabbt. Det är inte roligt om det tar 10 minuter att starta upp ett möte där det sitter 20 personer och väntar, då blir det dyra möten. Vi kan hjälpa företagen med både ljud, bild, mjukvara och utbildning för att skapa bra och effektiva webbmöten, säger Håkan Olovsson.

Totalt har företaget nu vuxit till 25 anställda fördelade på de fyra kontoren i Norrland. Företagets ambition är att vara den lokala helhetsleverantören av IT i Norrland. De fem anställda på TeamNorr i Luleå och Piteå har alla 10-20 års branschvana, vilket skapar en trygghet för kunden.

– Vi känner snabbt igen problemet och kan ringa in det, och av erfarenhet går det oftast fort att lösa, säger Jonas Granberg.

Dessutom behöver kunden bara ha en kontakt för att få support, oavsett problem. TeamNorr fixar allt från datorer och skrivare till telefoni, med målet att förenkla vardagen för företagen.

– Vi vill ge kunden bekymmersfri IT och hitta tekniska lösningar som effektiviserar kundens arbetsdag. De ska kunna fokusera på sin egen verksamhet och det som de gör bäst, istället för att ägna tid åt IT-problem, säger Håkan Olovsson.

ENKLARE VARDAG

TeamNorr erbjuder helhetslösningar inom IT för att företag i Norrland ska ha en bra dag på jobbet. Företaget levererar alla produkter och tjänster ett företag behöver till en fast månadskostnad. Eftersom TeamNorr tar ansvar för helheten blir vardagen enklare och smidigare för företag och medarbetare. Som kund får du hjälp av en och samma leverantör och TeamNorr gör snabbt felsökningar vid eventuella problem.

Håkan Olovsson och Jens Eriksson på TeamNorr.

TJÄNSTER OCH UTRUSTNING

Team Norr erbjuder inte bara tjänster utan förmedlar även teknisk utrustning till företag, exempelvis:
Datorer
Telefoni
Dokumenthantering
Multifunktionsmaskiner
Skrivare
Möten och kommunikation
Konferensutrustning
Serverlösningar
Molnlösningar
System och program
Orderhantering
Hemsidor
Fakturahantering
Avtalshantering
Backup och säkerhet
GDPR
Antivirus
Office 365
Nätverksinstallationer

Läs mer om TeamNorrs tjänster här!

.

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

  1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
  2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
  3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
  4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
  5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
  6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
  7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr

Fler kollegor till Skellefteå

Fler kollegor till Skellefteå

Vi söker just nu fler kollegor till vårt kontor i Skellefteå. Vilka vi är? En rejäl och smidig IT-partner med rötterna...