loader image

Därför anlitar Musikmakarna en lokal IT-partner som tar helhetsansvar

Har man 120 låtskrivare under sitt tak måste tekniken fungera klanderfritt. Det vet Frank Ådahl på Musikmakarna i Ö-vik. Det var därför Musikmakarna valde att anlita TeamNorr som extern IT-partner.
– Att kunna delegera alla frågor kring IT har underlättat enormt för oss. Då får vi mer tid till att göra det vi egentligen är bra på och vill göra – musik, säger Frank Ådahl.

IT-konsulten Johan Eriksson hjälper Frank Ådahl på Musikmakarna med hans dator. Foto: Jonas Forsberg

Varken Frank Ådahl eller Musikmakarna är rimligtvis några främlingar för Örnsköldsviksborna. Efter bland annat vinsten av Melodifestivalen 1990 och rösten till Simba i storfilmen ”Lejonkungen” är han numera lärare och mentor på Musikmakarna – den Ö-viksbaserade yrkeshögskoleutbildning inom musikproduktion och låtskriveri som på senare år satt Ö-vik på kartan.

I takt med att skolan växte blev IT-lösningarna allt mer avancerade och komplexa, vilket fick Frank Ådahl att fundera på en annan lösning för Musikmakarna.

– När antalet elever växte och eleverna dessutom började ha samarbeten med andra artister och låtskrivare runt om i världen så klev IT-frågan upp på en helt annan nivå. Plötsligt krävdes det en mycket mer avancerad hårdvara och kunskap, berättar Ådahl. 

Ulla Sjöström rektor Musikmakarna, Johan Eriksson IT-konsult, Michael Granquist säljansvarig, samt Frank Ådahl lärare, mentor, artist Musikmakarna. Foto: Jonas Forsberg

För att få hjälp behövde Musikmakarna inte söka sig speciellt långt. I samma hus på Sjögatan i Ö-vik återfinns nämligen TeamNorr – en IT-partner som hjälper företag att hålla ordning på sin IT-miljö. 

– Det kändes väldigt skönt att lämna över de bitarna i kompetenta händer. Vi på skolan varken kan eller vill lägga tid på avancerade IT-problem och lösningar. Jag förstår verkligen att många företag anlitar kunniga IT-konsulter, för det sparar mycket tid och frustration, menar Ådahl. 

Frank Ådahl påtalar värdet i att TeamNorr är lokalt baserade och att man därför snabbt kan få hjälp med allt från brandväggar, skrivare och servrar till wifi, backuper och antivirussystem.

– Vi behöver mycket support och att TeamNorr finns geografiskt väldigt nära till hands var och är jätteviktigt för oss. Vi har många hos oss som nyttjar nätet och då behöver vi kompetent personal som snabbt kan agera när IT-problem uppkommer. 

Musikmakarna har oftast kontakt med samma person på TeamNorr för IT-frågor eller då problem uppstår.

TeamNorr startade 2014 i Umeå och Örnsköldsvik. I slutet av 2019 öppnades ett kontor i Luleå, och i år i Piteå och Skellefteå.

TeamNorr skapar effektiva och bekymmersfria arbetsmiljöer för företag genom att ta fullt ansvar för hela kundens IT – från datorer, skrivare, servrar och molntjänster till support och helpdesk. IT till fast pris innebär att TeamNorr levererar en helhetslösning med alla de produkter och tjänster kunden behöver till en fast månadskostnad.

Eftersom TeamNorr ansvarar för helheten blir vardagen enklare och smidigare för kunden och dess medarbetare. Som kund blir det enklare att få hjälp av en och samma leverantör som snabbt kan göra felsökningar vid eventuella problem.

Det känns både tryggt och bra att ha en uttalad kontaktperson på TeamNorr som jag kan ringa när som helst. Han vet allt om vår infrastruktur, vet var allt finns och hur saker fungerar hos oss. Det känns väldigt skönt att slippa förklara sådant för nya personer hela tiden. För oss är den personliga servicen, den lokala representanten, jätteviktig.

Frank Ådahl

Lärare, mentor och artist, Musikmakarna

Det här är IT TILL FAST PRIS

TeamNorr är en IT-partner som hjälper företag i Norrland genom att ta helhetsansvar för deras IT-miljö till en fast månadskostnad. Först genomförs en analys och genomgång av hela IT-miljön. Därefter utförs nödvändiga förbättringsåtgärder. TeamNorr tar över helhetsansvaret för:

Datorer

Serverdrift

Nätverk

Skrivare

Backup

Säkerhet

Molntjänster

Telefoni

Support och underhåll

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

  1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
  2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
  3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
  4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
  5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
  6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
  7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr

Fler kollegor till Skellefteå

Fler kollegor till Skellefteå

Vi söker just nu fler kollegor till vårt kontor i Skellefteå. Vilka vi är? En rejäl och smidig IT-partner med rötterna...