loader image

Hjälper företag i Norrland att slippa IT-krångel: “Bygger på samarbete och kundnöjdhet”

Anders Eriksson, André Jonsson och Tim Granlund jobbar på TeamNorr IT-Partner i Skellefteå.

I slutet av förra året etablerade sig TeamNorr IT-Partner i Skellefteå. Starten har varit lyckad – med bland annat Skellefteå Taxi som en av sina nya kunder: “De använder en bra modell som bygger på samarbete och kundnöjdhet”, säger Andreas Olofsson, VD på Skellefteå Taxi.

TeamNorr IT-Partner finns sedan tidigare i Örnsköldsvik, Umeå, Piteå och Luleå – och när André Jonsson och Anders Eriksson fick chansen att öppna ett TeamNorr-kontor i Skellefteå tvekade de aldrig. De har båda jobbat inom IT-branschen i många år, och hade bara hört gott om det norrländska företaget.

– Dels är det ett modernt företag som ligger i framkant, men jag tilltalas även av den lokala förankringen i norra Sverige. Här jobbar vi nära kunderna, men har samtidigt tillgång till den samlade kompetens som finns bland alla våra anställda längs norrlandskusten, säger André.

”Jag tilltalas även av den lokala förankringen i norra Sverige.”

I slutet av förra året var kontoret igång, och redan i januari anslöt teknikern Tim Granlund till teamet.

– Jag har jobbat med Tim tidigare och har haft ögonen på honom. Han är enormt kompetent, säger André.

Tim Granlund, i mitten, började på TeamNorr i januari. ”Jag har jobbat med Tim tidigare och har haft ögonen på honom. Han är enormt kompetent”, säger André.

IT-genomgång

När TeamNorr träffar en ny potentiell kund börjar de ofta med att göra en grundlig genomgång över företagets befintliga IT-lösningar.

– Vi kollar igenom allt från telefonabonnemang, dokumenthanteringslösningar och ergonomi till backuper, IT-säkerhet och mjukvaror, berättar Anders.

Efter genomgången får företaget en åtgärdsrapport med vad som bör fixas omgående, förbättringsförslag och saker som kan vara bra att titta närmare på i framtiden. I samband med detta lämnar även TeamNorr kostnadsförslag på sina egna lösningar.

– Väldigt ofta finns det förbättringar att göra och pengar att spara, säger André.

”Väldigt ofta finns det förbättringar att göra och pengar att spara.”

När genomgången är utförd är det upp till företaget att välja vad som ska åtgärdas och om de vill att TeamNorr ska hjälpa dem.

– Vi levererar alla produkter och tjänster som behövs och tar helhetsansvaret för att se till att det blir ordning och reda på IT-miljön, säger André.

Här kan du läsa mer eller boka IT-genomgång

”Väldigt tydligt”

En av TeamNorrs kunder är Skellefteå Taxi som gjort en sådan IT-genomgång.

– De använder en bra modell som bygger på samarbete och kundnöjdhet. Här är det inga långa avtal eftersom de litar på att få ha kvar oss som kund så länge vi är nöjda, berättar Andreas Olofsson, VD på Skellefteå Taxi.

Andreas Olofsson, VD på Skellefteå Taxi.

Just översynen av deras tidigare IT-tjänster var ett bra beslutsunderlag, menar Andreas.

– Det blir väldigt tydligt vad vi använder idag, vad det kostar och vad vi kan förbättra. Det är ett bra stöd då det annars kan kännas krångligt med alla olika IT-lösningar som finns, säger han.

Långsiktig partner

För den som vill ha en översyn över sina IT-tjänster hjälper TeamNorr mer än gärna till. Om det är ett nystartat enmansbolag, ett storföretag, en kommun eller annan verksamhet spelar ingen roll. TeamNorr skräddarsyr sina lösningar för just er organisation.

Vi vill vara en långsiktig IT-partner som gör att ni slipper problem i framtiden.

– Vi vill vara en långsiktig IT-partner som gör att ni slipper problem i framtiden. Istället för att ha en helt egen IT-avdelning, eller en anonym konsult från södra Sverige som du ringer till när det blir problem, kan vi istället jobba lokalt och proaktivt. Det sparar mycket energi och pengar jämfört med att bara släcka bränder, säger André som gärna berättar mer vid en första kontakt.

IT-genomgång av ditt företag – så går det till:

Vi går igenom er nuvarande IT-miljö. Hur fungerar den, vad behöver förbättras och vilka kostnader kan sänkas? Ni får en överskådlig och konkret plan på vad som bör åtgärdas inom följande områden:

Datorer, serverdrift, nätverk, dokumenthantering, backup, säkerhet, molntjänster, telefoni, internet och ergonomi. Dessutom kan avtalsgranskning och prisförslag läggas till.

7 tips från TeamNorr för att förbättra er IT-säkerhet

 1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
 2. Utrusta era enheter med antivirusprogram – Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
 3. Säkra er data med georedundant backup – Vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att datan finns lagrad på olika platser.
 4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
 5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
 6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
 7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

 1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
 2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
 3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
 4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
 5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
 6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
 7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr

Fler kollegor till Skellefteå

Fler kollegor till Skellefteå

Vi söker just nu fler kollegor till vårt kontor i Skellefteå. Vilka vi är? En rejäl och smidig IT-partner med rötterna...