loader image

Från Tyskland till Norrland – ”Här finns stora möjligheter att utvecklas och dessutom har man roligt på jobbet!”

Marcel Zingel kommer från Tyskland och har arbetat vid Umeåkontoret på TeamNorr IT-Partner sedan mitten av januari. Vi passar på med en kort intervju för att höra vad han tycker om jobbet som IT-konsult, Norrland och vad som är viktigt för att ha en bra dag på jobbet.

Marcel Zingel, nyanställd IT-konsult på TeamNorr IT-Partner i Umeå.

Hur upptäckte du TeamNorr? 

– Jag letade efter min nästa utmaning och sökte mig till TeamNorr som verkligen passar för det jag vill arbeta med. Många olika spännande kunder och utvecklande uppdrag. Här får man som IT-konsult jobba nära kund och vara med från start till mål i olika IT-projekt.

Vad har du gjort innan? 

– Tidigare har jag arbetat som IT-konsult och systemadministratör för ett lokalt företag i min hemstad i Tyskland. Jag har även studerat på Lakeridge High School som ligger nära Portland i USA. Nu studerar jag vidare inom företagsekonomi med internationell inriktning vid Umeå universitet.

Du kommer från Tyskland. Vad tycker du om Norrland egentligen? 

– Norrland är väldigt bra! Jag älskar den fina naturen och sättet att leva här. Jag upplever att det är lite lugnare här uppe än vad jag varit van vid i Tyskland. Jag kommer från en stor stad så det tog lite tid att vänja mig vid det norrländska lugnet.

Hur har första tiden hos TeamNorr varit? 

– Det har varit perfekt. Trevliga kollegor som hjälpt mig igång och att känna mig bekväm den första tiden. Konversationen med kunderna går jättebra, jag förstår mycket svenska och jag vill förbättra mina språkkunskaper så snabbt som möjligt. Det får jag superbra hjälp med av mina arbetskompisar.

Vad vill du bidra med till TeamNorr? 

Att ge kunderna det lilla extra tycker jag är viktigt och att våra kunder har en fortsatt bra upplevelse av TeamNorr!

Var ligger din styrka som IT-konsult? 

Jag tycker att jag är bra på att lyssna och snabbt analysera det aktuella problemet och tänka proaktivt för att undvika eventuella problem i framtiden. Jag är också en person som går rakt på sak vilket jag tror uppskattas hos kunderna

Dina förväntningar på TeamNorr? 

Jag har märkt att vi alltid strävar efter det bästa och det gillar jag. Vi arbetar som ett lag för att hjälpa våra kunder på bästa sätt. Vi ger varandra möjligheter att lära oss av varandra och att fokus är att vi ska utveckla både våra arbetssätt och oss själva med tiden. Hittills har det varit bra att veta att det finns ett team på över 20 kollegor som alltid finns där för att stötta. För varje problem som kan finnas kring IT kan jag vara säker på att vi kan ge kunden den hjälp de behöver. Här finns stora möjligheter att utvecklas och dessutom har man roligt på jobbet!

Vad är en bra dag på jobbet för dig? 

Att få positiv feedback från kunderna är en stor del av en bra arbetsdag för mig. I slutet av varje dag gillar jag att se tillbaka på vad jag har bidragit till. När jag får möjlighet att inte bara arbeta själv utan också samarbeta, för mig beskriver det en bra dag på jobbet.

Det här är Marcel Zingel

Ålder: 20

Bor: Umeå

Familj: Flickvän

Hobby: Bilar, resa, musik, träna, och allting som kretsar kring den spännande och stora IT-världen.

 

Företagsfakta:
TeamNorr IT-Partner AB är en norrländsk helhetsleverantör av produkter och tjänster inom IT. Bolaget grundades 2014 och har idag 22 medarbetare i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
TeamNorr är IT-partnern som hjälper norrländska företag få en bra dag på jobbet.
Läs mer på www.teamnorr.se

 

För närmare information kontakta:

Marcel Zingel, IT-konsult
090-690 31 13
marcel.zingel@teamnorr.se

Edward Lantz, VD
070-552 33 54
edward.lantz@teamnorr.se

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

  1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
  2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
  3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
  4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
  5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
  6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
  7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr

Fler kollegor till Skellefteå

Fler kollegor till Skellefteå

Vi söker just nu fler kollegor till vårt kontor i Skellefteå. Vilka vi är? En rejäl och smidig IT-partner med rötterna...