loader image

Så fixar du en bra hemarbetsplats

I en tid då vår vanliga kontorsmiljö bytts ut mot distansarbete krävs omställning samt översyn av våra nya hemarbetsplatser. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön oavsett om arbetsplatsen är i företagets lokaler eller i hemmet. Det gäller att skapa förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete på ett hållbart sätt, både vad gäller teknik och ergonomi.
– Rätt teknisk utrustning krävs för att du ska kunna göra ett bra jobb, säger Håkan Nilsson på TeamNorr IT-Partner.

En funktionell arbetsplats är viktig om man ska jobba där regelbundet. De flesta hem lämpar sig inte för dagligt jobb under lång tid men med några enkla medel går det att få till ett hyfsat hemmakontor.

Under det gångna året har många snabbt fått ställa om från kontorsarbete till att jobba hemma och i sociala medier har kreativa lösningar synts där laptopen placerats på allt från strykbrädor till travar med böcker för att få till en ergonomisk arbetsplats. Det som först troddes bli ett provisoriskt tillstånd har visat sig fortsätta.

LÄS MER: Behöver du utrusta ditt hemmakontor? Här erbjuds färdiga paket för hemarbetsplatser

En anpassad distansarbetsplats som är hållbar i längden är viktig både för att företagets medarbetare ska kunna göra ett bra jobb och för att undvika belastningsskador och risk för sjukskrivningar. Det gäller inte bara att fundera igenom sin arbetsmiljö och göra det bästa av situationen – stöd från chefen för att hitta fungerande lösningar krävs också. Faktum är att arbetsgivare i allmänhet är skyldiga att se till att anställda har en fungerande arbetsmiljö även vid distansarbete.

Att jobba hemma kräver att du har samma utrustning som på kontoret för att du ska kunna göra ett bra arbete. En arbetsgivare tjänar på att se till att de anställda har en bra arbetsmiljö även hemma, säger Håkan Nilsson

Förutom tips om att ta bensträckare, promenader och pauser mellan möten är det viktigt att se över själva arbetsplatsen så att den är så funktionell som möjligt. Den ska fungera både fysiskt och digitalt där rätt verktyg, i form av exempelvis dator, skärm, telefonilösningar och teknisk support, ska finnas tillgängligt.

– IT är inte kärnan i alla företagsverksamheter, men det är navet, säger Håkan Nilsson, säljansvarig på TeamNorr i Umeå.

LÄS MER: Vad fungerar bra och vad behöver förbättras? Det här ingår i en IT-genomgång

Han hjälper företag med tekniklösningar och utrustning vilket handlar om allt från hårdvara till ergonomiska hjälpmedel. Dessutom hjälper TeamNorr sina kunder att få till distansarbetsplatser som fungerar.

– Att jobba hemma kräver att du har samma utrustning som på kontoret för att du ska kunna göra ett bra arbete. Vi hjälper till med både tjänster och produkter. En arbetsgivare tjänar på att se till att de anställda har en bra arbetsmiljö även hemma, säger han.

CHECKLISTA FÖR EN HÅLLBAR HEMARBETSPLATS

 1. En bärbar dator ger inte bra förutsättningar ergonomi. Det löser du med en docka så att datorn kan kopplas till en eller två externa skärmar och mus och tangentbord. Att sitta och jobba vid köksbordet ger sällan en bra arbetsställning. Det bästa är att ha ett höj- och sänkbart arbetsbord. Rymmer du inget sådant så finns höjningsstativ för bärbara datorer.
 2. Finns utrymmet så satsa på en ergonomisk stol. Köksstolen fungerar inte i det långa loppet.
 3. Se till att du har skärmen på en armlängds avstånd och placera den på en höjd som ger neutral position för nacken. Ett riktmärke är att överkant på skärmen ska vara i nivå med ögonen.
 4. Arbeta med armarna nära kroppen, vi är starkare ju närmare kroppen vi kommer. Många upplever därför att det underlättar med en ”centrerad mus”, antingen genom att placera musen framför tangentbordet eller genom att använda en så kallad musfälla eller liknande pekdon. Underarmstöd kan hjälpa till att avlasta axlar och nacke, speciellt om du inte har tillräckligt med utrymme för att lägga upp armarna på bordet.
 5. Att växla arbetsposition tycker kroppen om. Ska du stå och jobba så är det bra med en ståmatta.
 6. Placera dig med sidan av kroppen mot ett fönster så slipper du bländning. Se också till att inte ha belysning rakt på bildskärmen. Tänk på att ha bra allmänbelysning vid din arbetsplats, men också exempelvis en skrivbordslampa vid arbetsytan. Bra ljus gör att du spänner dig mindre vilket minskar risk för värk.
 7. Ett trådlöst headset kan göra dig mer rörlig så att du lättare kan växla mellan sittande, stående och gående position när du har möte. Ljudkvalitet in och ut är avgörande för bra digitala möten.
 8. Kom ihåg webbkameran om du har en extern skärm eller det saknas på din dator.
 9. Med en molnbaserad telefonilösning kan ditt företags medarbetare samarbeta oavsett om de är på kontoret eller jobbar på distans.
 10. Det går att kommunicera med kunder och kollegor var som helst, när som helst, i alla kanaler genom en kommunikationsplattform som samlar telefoni, växel, chatt, möten och kontaktcenter. Detta bidrar till en effektivare arbetsplats där du använder din befintliga mobil eller PC som telefon.
 11. Molnbaserade appar gör att arbetet blir effektivare var man än befinner sig.

”Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner”, säger Robin Johansson, TeamNorr IT-Partner.

Hur ska man undvika att drabbas?

– Det gäller att förutsätta att det händer och ha en plan för det. För statistiken säger att det kommer hända någon gång i någon omfattning. Nyckeln är att planera och tänka efter, se till att ha bra skydd och rutiner, säger Robin Johansson, IT-konsult.

– Framför allt att utbilda personal, så att medarbetare förstår att de har ett stort ansvar i vad man gör med sin dator och e-post. Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

Majoriteten av alla cybersäkerhetsproblem orsakas av människan, att någon luras att klicka på en länk eller öppna en fil.

– Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara. Många tänker att ”det där händer inte mig”. Men nu kryper det allt närmare, och det gäller att se om sitt hus och inse att det kommer kosta pengar om vi inte ser över IT-miljön och utbildar personalen i tid. Det är bättre att förebygga branden än att behöva släcka bränder hela tiden, säger André Jonsson.

”Många har gått i tron att det ”händer inte mig”, men det är dags att ta det på allvar och inse att det är mer en tidsfråga innan det händer. Det viktiga är att man är förberedd och att man har skapat en säkerhet där man inte kan slås ut helt”, säger Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Även kollegan Håkan Olovsson poängterar vikten av att öka medvetenheten och att vara förberedd:

– Kostnaden för att investera i bättre säkerhet är något man ska jämföra med effekten och kostnaden av att bli utan alla sina system och tillgång till dokument. Vad får det för konsekvenser hos företaget om och när det inträffar?

Vilka är era allra bästa tips för en säker IT-miljö?

– Förebygg, utbilda och investera. Var villig att investera både tid och pengar, för det kostar betydligt mer om det väl händer något. Rätt lösningar med en IT-leverantör som vägleder, det banar vägen för framgång. Och här finns vi på TeamNorr IT-Partner redo att hjälpa till med både säkerhet och utbildning, säger André Jonsson.

Fredrik Hjälte tillägger också att regelbunden inventering och uppdatering av sin IT-miljö är avgörande.

– Har ni till exempel gamla datorer som borde ha blivit bytta för sju år sedan, eller en gammal router med programvara som inte är uppdaterad? Sådant kan vara en källa för en hackare. Fortsätter man att använda sin omoderna IT-utrustning med äldre mjukvara löper man större risk att bli drabbad än med uppdaterade, säkra produkter. Det räcker med att den svagaste länken i kedjan brister.

”Har man aldrig varit drabbad så är det lätt att negligera det, klicka hejvilt och fylla i information. Men har man otur är det fel typ av mejl man råkat klicka på”, säger Fredrik Hjälte, IT-konsult.

TeamNorr har vuxit stabilt sedan bolaget startades 2014 och senaste året har kundtillströmningen ökat markant på samtliga orter. De märker att många nya kunder söker sig till en lokal och kompetent IT-Partner för att få hjälp.

– Det är såklart väldigt roligt att vi får fler och fler kunduppdrag. Vi arbetar varje dag för att vara en rejäl och smidig IT-Partner som gör livet enkelt för våra kunder. Nöjda kunder blir som riktiga ambassadörer för oss och rekommenderar oss till andra företag. Därför söker vi nu ytterligare kollegor till flera av våra kontor, säger André Jonsson.

”Det är företagens uppgift att se till att ha bästa skyddet och utbilda anställda, med bättre rutiner och mjukvara”, säger André Jonsson.

7 säkerhetstips:

 1. Använd starka lösenord och tvåstegsverifiering.
 2. Utrusta era enheter med antivirusprogram. Det registreras 350 000 nya virus per dag och 7 miljarder virusattacker per år.
 3. Säkra er data med georedundant backup – vid exempelvis brand eller stöld är det viktigt att data finns lagrad på olika platser.
 4. Använd en tredjepartsbackup till Microsoft 365.
 5. Uppdatera programvaror och operativsystem regelbundet för att ta del av de senaste säkerhetskorrigeringarna.
 6. Tänk efter innan du öppnar en länk eller bilaga, även om mejlet tycks komma från en säker källa. Så kallade phishing-attacker blir allt vanligare.
 7. Skydda ert trådlösa nätverk. Använd ett nätverk inom organisationen och skapa ett gästnätverk för era besökare.

Fredrik Hjälte och Håkan Olovsson, TeamNorr IT-Partner.

Hjälp med IT-säkerhet?

Vill du och ditt företag ha hjälp med IT-säkerhet? TeamNorr IT-Partner hjälper företag att växa med rätt IT-lösningar och vill göra livet enkelt för kunderna genom att ta helhetsansvaret för produktleveranser, support, servicedesk och drift. En bekymmersfri IT-miljö för en bra dag på jobbet.
Företaget har 21 anställda placerade på de lokala kontoren i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.
Vill du veta mer hur TeamNorr kan hjälpa ditt företag med IT-säkerhet? Läs mer här om TeamNorrs egna datacenter.

Möt våra specialister

Vi hjälper företag växa med rätt IT-lösningar

Andra nyheter från TeamNorr

Fler kollegor till Skellefteå

Fler kollegor till Skellefteå

Vi söker just nu fler kollegor till vårt kontor i Skellefteå. Vilka vi är? En rejäl och smidig IT-partner med rötterna...