Så fixar du en bra hemarbetsplats

I en tid då vår vanliga kontorsmiljö bytts ut mot distansarbete krävs omställning samt översyn av våra nya hemarbetsplatser. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön oavsett om arbetsplatsen är i företagets lokaler eller i hemmet. Det gäller att skapa förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete på ett hållbart sätt, både vad gäller teknik och ergonomi.
– Rätt teknisk utrustning krävs för att du ska kunna göra ett bra jobb, säger Håkan Nilsson på TeamNorr IT-Partner.

En funktionell arbetsplats är viktig om man ska jobba där regelbundet. De flesta hem lämpar sig inte för dagligt jobb under lång tid men med några enkla medel går det att få till ett hyfsat hemmakontor.

Under det gångna året har många snabbt fått ställa om från kontorsarbete till att jobba hemma och i sociala medier har kreativa lösningar synts där laptopen placerats på allt från strykbrädor till travar med böcker för att få till en ergonomisk arbetsplats. Det som först troddes bli ett provisoriskt tillstånd har visat sig fortsätta.

LÄS MER: Behöver du utrusta ditt hemmakontor? Här erbjuds färdiga paket för hemarbetsplatser

En anpassad distansarbetsplats som är hållbar i längden är viktig både för att företagets medarbetare ska kunna göra ett bra jobb och för att undvika belastningsskador och risk för sjukskrivningar. Det gäller inte bara att fundera igenom sin arbetsmiljö och göra det bästa av situationen – stöd från chefen för att hitta fungerande lösningar krävs också. Faktum är att arbetsgivare i allmänhet är skyldiga att se till att anställda har en fungerande arbetsmiljö även vid distansarbete.

Att jobba hemma kräver att du har samma utrustning som på kontoret för att du ska kunna göra ett bra arbete. En arbetsgivare tjänar på att se till att de anställda har en bra arbetsmiljö även hemma, säger Håkan Nilsson

Förutom tips om att ta bensträckare, promenader och pauser mellan möten är det viktigt att se över själva arbetsplatsen så att den är så funktionell som möjligt. Den ska fungera både fysiskt och digitalt där rätt verktyg, i form av exempelvis dator, skärm, telefonilösningar och teknisk support, ska finnas tillgängligt.

– IT är inte kärnan i alla företagsverksamheter, men det är navet, säger Håkan Nilsson, säljansvarig på TeamNorr i Umeå.

LÄS MER: Vad fungerar bra och vad behöver förbättras? Det här ingår i en IT-genomgång

Han hjälper företag med tekniklösningar och utrustning vilket handlar om allt från hårdvara till ergonomiska hjälpmedel. Dessutom hjälper TeamNorr sina kunder att få till distansarbetsplatser som fungerar.

– Att jobba hemma kräver att du har samma utrustning som på kontoret för att du ska kunna göra ett bra arbete. Vi hjälper till med både tjänster och produkter. En arbetsgivare tjänar på att se till att de anställda har en bra arbetsmiljö även hemma, säger han.

CHECKLISTA FÖR EN HÅLLBAR HEMARBETSPLATS

 1. En bärbar dator ger inte bra förutsättningar ergonomi. Det löser du med en docka så att datorn kan kopplas till en eller två externa skärmar och mus och tangentbord. Att sitta och jobba vid köksbordet ger sällan en bra arbetsställning. Det bästa är att ha ett höj- och sänkbart arbetsbord. Rymmer du inget sådant så finns höjningsstativ för bärbara datorer.
 2. Finns utrymmet så satsa på en ergonomisk stol. Köksstolen fungerar inte i det långa loppet.
 3. Se till att du har skärmen på en armlängds avstånd och placera den på en höjd som ger neutral position för nacken. Ett riktmärke är att överkant på skärmen ska vara i nivå med ögonen.
 4. Arbeta med armarna nära kroppen, vi är starkare ju närmare kroppen vi kommer. Många upplever därför att det underlättar med en ”centrerad mus”, antingen genom att placera musen framför tangentbordet eller genom att använda en så kallad musfälla eller liknande pekdon. Underarmstöd kan hjälpa till att avlasta axlar och nacke, speciellt om du inte har tillräckligt med utrymme för att lägga upp armarna på bordet.
 5. Att växla arbetsposition tycker kroppen om. Ska du stå och jobba så är det bra med en ståmatta.
 6. Placera dig med sidan av kroppen mot ett fönster så slipper du bländning. Se också till att inte ha belysning rakt på bildskärmen. Tänk på att ha bra allmänbelysning vid din arbetsplats, men också exempelvis en skrivbordslampa vid arbetsytan. Bra ljus gör att du spänner dig mindre vilket minskar risk för värk.
 7. Ett trådlöst headset kan göra dig mer rörlig så att du lättare kan växla mellan sittande, stående och gående position när du har möte. Ljudkvalitet in och ut är avgörande för bra digitala möten.
 8. Kom ihåg webbkameran om du har en extern skärm eller det saknas på din dator.
 9. Med en molnbaserad telefonilösning kan ditt företags medarbetare samarbeta oavsett om de är på kontoret eller jobbar på distans.
 10. Det går att kommunicera med kunder och kollegor var som helst, när som helst, i alla kanaler genom en kommunikationsplattform som samlar telefoni, växel, chatt, möten och kontaktcenter. Detta bidrar till en effektivare arbetsplats där du använder din befintliga mobil eller PC som telefon.
 11. Molnbaserade appar gör att arbetet blir effektivare var man än befinner sig.